Onafhankelijke Cliëntondersteuning
Aanvullende informatie

 
Gemeenten sturen op standaard en eenvoudige hulp

Gemeenten leveren veelal zelf “voorliggende voorzieningen” en “algemene voorzieningen” en zullen cliënten graag daarheen willen sturen. Die “voorliggende” en “algemene” voorzieningen zijn echter veelal eenvoudige vormen van hulp, vaak uitgevoerd door vrijwilligers of niet-zorgverleners, en niet bepaald op maat. Gemeenten zullen proberen te voorkomen dat een cliënt een PGB krijgt of een “individuele voorziening”. Terwijl je als cliënt dan wel in de regie bent en echt op maat hulp kan krijgen. Vandaar de noodzaak om hulp in te roepen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Dat is extra belangrijk, omdat de gemeente zorg-vragende cliënten standaard naar een lokaal “WIJ team” of “sociaal team” of zo stuurt – en die kunnen alleen maar “voorliggende” en “algemene” voorzieningen leveren. Ze zullen dus ook geen “indicatie” of “beschikking” afgeven, omdat dat hoort bij PGB of “individuele voorziening”. Je kan dan als cliënt ook geen bezwaar maken, omdat je geen “indicatie” of “beschikking” hebt gekregen. Als je dus eenmaal bij zo’n lokaal team zit als cliënt, is het dus vrijwel onmogelijk om nog hulp op maat te krijgen van een onafhankelijke zorgaanbieder.

De oplossing hiervoor is om niet contact te maken met zo’n lokale groep, maar een formele en ondertekende brief te sturen naar het College van Burgemeesters en Wethouders. Via die route kan je wel een PGB of een “individuele voorziening” krijgen. Het is erg verstandig om daarbij een onafhankelijke cliëntondersteuner in te schakelen, omdat die dan ook gelijk een persoonlijk plan kan opstellen – individueel en op maat, speciaal voor jou.

 
Twee voorbeelden van hoe gemeenten jou als cliënt naar “voorliggende” en “algemene” voorzieningen sturen:

  • Het WIJ-team van de gemeente Groningen kwam recent negatief in het nieuws, toen juristen aantoonden dat ze standaard “beschikkingsvrij” werken. Dat mag niet volgens de wet, want daarmee zetten ze alle zorgverleners buiten spel en is individuele hulp op maat vrijwel niet meer mogelijk – en bezwaar aantekenen ook niet. Zie hier voor het bericht op RTV Noord.
  • Allerlei andere gemeenten nemen dit over, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het Gemeenteblad van januari 2024 van de gemeente Midden-Groningen.
Meerdere leden van Paletzorg hebben inmiddels gemerkt dat allerlei andere gemeenten deze constructie met het lokale team ook toepassen. Daarbij merken ze soms ook dat de gemeente de cliënt fors onder druk zet. Met een onafhankelijke cliëntondersteuner sta je dan een stuk steviger.
 

 
Niet alleen de gemeente mag indiceren

Naast de gemeenten mogen ook huisartsen, medisch specialisten en jeugdartsen een “indicatie” of “beschikking” afgeven. Die moeten dan dus natuurlijk wel verwijzen naar een “individuele voorziening” en het liefst daarbij direct al de betreffende zelfstandige zorgverlener noemen – en dus vooral niet verwijzen naar het lokale team van de gemeente.

 
Financiering van onafhankelijke cliëntondersteuners

Gemeenten leveren zelf ook cliëntondersteuners, maar die worden dan dus betaald door de gemeente en dus niet onafhankelijk.

Jouw hulp kan worden betaald door de gemeente, maar het kan ook via de WLZ. De online Regelhulp legt dat uit. Bij de WLZ wordt de onafhankelijke cliëntondersteuner betaald door het Zorgkantoor, bij hulp door de gemeente moet de onafhankelijke cliëntondersteuner een contract hebben met de gemeente, waarmee dan de onafhankelijke cliëntondersteuner kan worden betaald. Bridie en Ellen zijn lid van CLIONN en die hebben dergelijke contracten.

 
Kwaliteit van onafhankelijke cliëntondersteuners

Vanzelfsprekend worden kwaliteitseisen gesteld aan een onafhankelijke cliëntondersteuner. Een geregistreerde cliëntondersteuner is professioneel, geschoold in het omgaan met verschillende beperkingen, op wetgeving en procedures en is in staat belangen te behartigen van de inwoner als individu in relatie tot de hulpvraag. Professionele cliëntondersteuners zijn geregistreerd via het Registerplein en de BCMB, de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners. Elke 5 jaar moeten zij voldoende kennis hebben opgedaan om opnieuw geregistreerd te worden. Bridie en Ellen zijn daarnaast ook lid van Paletzorg, die via hun Kwaliteits Management Systeem hun professionaliteit als zorgverlener jaarlijks controleert.

 
Maak er dus gebruik van!

Als je hulp of zorg nodig hebt, is het dus zeer aan te raden om een onafhankelijke cliëntondersteuner in te schakelen. Ook voor zorgaanbieders, zoals de leden van Paletzorg, is het goed om collega’s als Bridie en Ellen in een zo vroeg mogelijk stadium er bij te halen.